Székesfehérvári országos értekezletünkön elindítottuk a Meggypiros mezben című projektet. 84 oldalas külön lenyomatot készítettünk partnereink, elővásárlóink számára. Idézzük az előszót:

Nemzeti ügy

2019 egyik legnagyobb könyves vállalkozásának bemutatkozó füzetét tartja kezében az olvasó. Egy évvel ezelőtt fogalmazódott meg a Nemzeti Értékek Könyvkiadóban, hogy el kellene készíteni a magyar labdarúgó-válogatottban pályára lépett játékosok lexikonát. Mert, bármilyen hihetetlen, ez a gyűjtemény a lexikonok igényével még nem valósult meg. Ez volt az a pillanat, amikor át mondtunk, de hát ismert a közmondás: aki át mond, mondjon bét is. És most itt van a lexikon A és B betűje kompletten. 114 válogatott labdarúgó szócikke.

A teljes könyvben egyelőre 997 játékossal számolunk, de ez a szám ez év augusztusára, a könyv kéziratának zárására minden bizonnyal átlépi az ezrest határt.

Mi, a könyv szerkesztői és szerzői arra vállalkoztunk, hogy benézünk az eddigi gyűjtemények mögé, és minden egyes játékosnak utána olvasva, korabeli sajtóközléseket, de ha kellett, levéltári forrásokat is felkutatva, eredeti szócikkeket írunk. Arra is gondoltunk, hogy egy ilyen jellegű összefoglaló munka nem nélkülözheti a szócikkek mellett, között megjelenő futballtörténeti írásokat sem, mivel nem minden olvasó számára evidens, hogyan indult el nálunk a bajnokság, a válogatott, a profi szövetség vagy, hogy milyen módon bánt a rendszer az aranylabdás Albert Flóriánnal.

A magyar labdarúgás a kultúránk elválaszthatatlan része. Ebben a sportágban a múlt században a húszas évektől hét évtizeden keresztül a világ élvonalában voltunk. Tartozunk magunknak és a 117 év válogatott szereplőinek azzal, hogy egy igényes könyvben bemutatjuk a sikeres és kevésbé sikeres korszakok legjobbjait.

Könyvünk az új Puskás Ferenc Stadion avatásán debütál. 

 

Dénes Tamás, Dlusztus Imre