Hosszú előkészítés után tavaly ősszel kezdtük el A nagy borkönyv projektet. Kollégáink Viniczai Sándor, Ercsey Dániel és Dlusztus Imre irányításával végzik adatgyűjtő, igényeket felmérő munkájukat több borvidéken. A Villányi, a Szekszárdi, a Pécsi, a Tolnai, a Soproni, a Pannonhalmi, a Neszmélyi, a Móri, az Etyek-Budai, a Tokaji, a Bükki és az Egri borvidéken zajlik a munka. Hogy miről is van szó?

A nagy borkönyv projekt

A Nemzeti Értékek Könyvkiadó több szakíró és fotóművész összefogásával elkészíti A nagy borkönyvet és elindít egy átfogó edukációs stratégiát a magyar bor ügyének felkarolására. Egy egész könyvet lehetne írni arról, hogyan változott meg a 19. század második felétől – több negatív hatás következtében – a bor szerepe a magyar társadalomban. De mi nem erre koncentrálunk, mivel a Magyar Borszakírók Köre szerzői és a független elemzők már több műben rámutattak ezekre a folyamatokra, tényezőkre: Filoxéravész, Trianon, belső piacok elvesztése, kollektivizálás, a szőlőterületek drasztikus csökkenése, a borivás és az alkoholizmus összemosása, megváltozott ivási szokások.

A Nemzeti Értékek Könyvkiadó egy nagy, átfogó könyv elkészítésével és a borász társadalom összefogásával indít programot.

Mi indokolja A nagy borkönyv létrehozását?

  • Mert csökken a belső fogyasztás.
  • Mert az apák nem tanítják meg bort inni a fiaikat és a lányaikat.
  • Mert a jövő fogyasztói nem kapnak megfelelő képzést a bor kultúrájáról.
  • Mert a középfokú vendéglátó-ipari képzésben alig kap szerepet a bor.
  • Mert a középiskolai tananyagból teljesen hiányzik a bor és a borfogyasztás kultúrája.
  • Mert nincs egyetlen olyan könyv, amelyben szerepel az összes olyan magyar borászat, amely palackozva kereskedelmi forgalomba hozza a termékeit.
  • Mert elégtelen mennyiségű és minőségű a borról folytatott közbeszéd.
  • Mert nincs olyan egységes digitális felület (weboldal), amelyen legalább egy rövid felsorolással, beazonosítható adattal (név, elérhetőség) szerepel az összes magyar borászat.
  • Mert a boros kommunikáció 95%-a a borok felső 5%-áról szól.

 

Mitől lesz egészen különleges A nagy borkönyv?

  • Mert a teljességre törekszik: bemutatja mind az 1100 hazai borászatot, amelyik palackozva forgalomba hozza a borát.
  • Mert először vállalkozik arra, hogy értékelje a rendszerváltás óta eltelt három évtized borászati teljesítményét.
  • Mert a könyvet beviszi az ország az első 15 egyetemére, ahol borkóstolóval egybekötött előadás után a kérdőívre legjobban válaszoló első 40 diák (összesen 600 jövő fogyasztója) ingyen megkapja a könyvet.
  • Mert mind a 15 egyetemen borklubot indít a legaktívabb hallgatók vezetésével.
  • Mert az ország összes borász, szőlész, valamint vendéglátós közép- és felsőfokú intézményének könyvtárába ingyen eljuttatjuk a könyvet.
  • Mert a Nemzeti Értékek Könyvkiadó weboldalán megtalálható lesz mind az 1100 borászat adatlapja és tevékenységének rövidebb-hosszabb ismertetése.
  • Mert ezen a weboldalon a névvel és beazonosítható adattal beregisztráló egyetemisták megírhatják a saját boros élményeiket.
  • Mert minden borász partnerünk megkapja az egyetemi borklubok vezetőinek elérhetőségét, ha borestet kívánnának tartani.

A projekt elkezdődött. A Nemzeti Értékek Könyvkiadó egyik ügyvezetője, a még egyetemista, közgazdász hallgató Lukács Levente felvette a kapcsolatot a 15 legnagyobb felsőoktatási intézménnyel. Levente a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának alelnöke. Kapcsolatrendszerén keresztül sorra kötjük a megállapodásokat a 2019 őszén kezdődő egyetemi rendezvényeinkre.

Dlusztus Imre irányításával több szerző gyűjt adatokat és készíti elemző írásait az ebben a kiadványban bemutatott módon. A 22 hazai borvidék termelőiről és a határon túli jeles magyar borászokról szóló könyv 2019 augusztusában jelenik meg. A bevezető fejezetekben bemutatjuk az ágazat szervezeteit, a szőlészeti-borászati oktatás és kutatás műhelyeit, a legfontosabb természeti és termesztési összefüggéseket. A könyv jelentős felületen, több száz oldalon mutatja be a hazai borászatok teljesítményét. Nem marketing kiadványt készítünk, hanem egy teljességre törekvő képet, amelyben értékeljük a rendszerváltás óta eltelt három évtized borászati teljesítményeit.

A munkában szerzőként és tanácsadóként részt vesz többek között Dékány TiborViniczai Sándor, Ercsey Dániel, Páhi-Fazekas Noémi.