Mi, svábok címmel kiadónk önálló kötetet szentel a magyarországi német közösségnek. A Nemzeti Értékek Könyvsorozat számos témakörben készített portréköteteket, értékteremtő tevékenységek köré szerveződve. Így született meg a pálinkafőzés, a kisüzemi sörfőzés, a pékszakma, a cukrászat vagy a középiskolák hazai körképe, a legkiválóbb szereplők történeteivel és a téma kultúrtörténeti, szakmatörténeti bemutatásával. A magyarországi német közösség mai kulturális értékeit, hírességeit, büszkeségeit szeretnénk egy csokorba szedve, sorozatunk arculatába illesztve, egy szép album formájában, sok friss fotóval a hazai olvasók elé nyújtani 2019 végére.

A magyarországi németek történetéről az elmúlt évtizedekben alapos és szinte mindenre kiterjedő szakirodalmak születtek. Történészek, helytörténészek, néprajzkutatók dolgozták fel levéltári és egyéb források felkutatásával egy-egy település, tájegység, megye és az ország sváb múltjának különböző állomásait, korszakait, hagyományait, jellemző foglalkozásaikat, közösségi életüket, kultúrájukat.

A Nemzeti Értékek Könyvkiadó Mi, svábok című kötete elsősorban a jelenre koncentrál. Szeretnénk felkeresni a sváb közösségek értékteremtő személyiségeit, élő példaképeit, akik tevékenységükkel joggal vívták ki településük, régiójuk vagy akár az egész ország elismerését. Legyenek a kulturális élet színterén, mint a tánccsoportok, kórusok, színjátszó csoportok, vagy a vállalkozói élet különböző területein, mint a híres villányi és hajósi borászok, sváb eredetű pincefalvak, sváb pékségek, sváb vendéglők, cukrászok, méhészek és más mesteremberek. Szerzőtársaimmal az ő portréjukat kívánjuk megrajzolni, személyessé tenni, életútjukat, munkájukat a szélesebb közönséggel megismertetni. Egyúttal megmutatni a mai sváb közösség értékeit, erejét, a ma is élő sváb hagyományokat. A személyes történetek mellett egy-egy település közösségi életét is bemutatjuk, beleértve a helyi német közösség történetét, mai tevékenységét, intézményeit, szervezeteit, tárgyi emlékeit.

Munkánkhoz számítunk a német nemzetiségi önkormányzatok, sváb közösségek ajánlásaira, partnerségére. Egy kiadvány keretei természetesen nem teszik lehetővé a teljességre törekvést, célunk ugyanakkor egy átfogó, hiteles mai körkép azokról a településekről, ahol német közösség él, legyenek akár kisebb, akár nagyobb települések.

 

Kérem Önöket, szerzőinket, munkatársainkat a könyv összeállítása érdekében fogadják bizalommal!

Bihari Zoltán projektvezető, szerző